7 steg till en bättre hormonhälsa och finare hud av Johanna Bjurström

Det finns en hel del saker du kan göra för att återställa den hormonella balansen i kroppen. För att balansera hormonerna är det alltså viktigt att du gör en livsstilsförändring.

Gör följande till en bättre hormonella balans

1. God sömn
Se till att få 8 timmars sömn per natt och gå och lägg dig samma tid och gå upp samma tid. När du sover arbetar kroppen med att återställa kroppens funktioner.

2. Motion och rörelse
Träna regelbundet och minst 30 minuter om dagen. Intervallträning skall vara extra bra vid hormonella obalanser.

3. Meditera och djupandas
Meditera och djupandas dagligen och glöm inte bort att få egentid emellanåt. När du slappnar av kommer dina hormoner att kunna arbeta effektivare.

4. Sänk kraven
Sänk ribban och kraven på dig själv. Utmana dig själv, men utan att gå upp på rött läge. Utgå från att du gör ditt bästa och låt ett leende vara på dina läppar under hela dagen, och glöm inte att klappa dig på axeln när du gjort något bra.

5. Ät en kost som gynnar till en bättre hormonhälsa
Ät en hälsosam kost som bl.a. består av bra fetter som avokado, kokosolja, nötter, hampa, olivolja, och omega 3. Våra hormoner behöver fett för att fungera effektivt och dessa fetter kan göra att huden blir mindre torr och kan också balansera en akne. Öka upp andelen grönsaker på tallriken som ger dina goda bakterier i tarmen en bättre förutsättning att må bra. En bra tarmhälsa är nyckeln till en fin hud.
En hälsosam kost stödjer bl.a. leverns avgiftnings vägar och förbättrar dess förmåga att bryta ner hormoner. Levern använder bl.a. B-vitaminer för att bryta ner östrogen och utsöndra det tillsammans med gallan. Ett östrogenöverskott kan orsaka stopp i gallgången, vilket ger ett minskat flöde av galla från levern till tolvfingertarmen. Det medför även att de fettlösliga vitaminerna, A, D, E och K, som behöver fett för att tas upp, har nu svårare att tas upp och viktiga näringsämnen uteblir. Det kan skapa andra problem i kroppen. Med tiden så orsakar det även en försämrad leverfunktion. Livsmedel som hjälper till att öka avgiftningen av levern är bl.a. grönsaker som blomkål, kål, broccoli, lök och vitlök.

D, B, C, magnesium är viktigt för att stötta binjurarna ifrån binjuretrötthet. Betakarotener kan även vara bra att tillsätta som en viktig antioxidant och näring till huden. Du kan även stötta kroppen med adaptogener (naturliga ämnen som stärker kroppen på cellnivå), som bl.a. rosenrot, ashwagandha, astragalus och ginseng.
Zink är också ett tillskott som är extra viktigt, speciellt för testosteronnivåerna. Zink finns i bl.a. groddade mungbönor, sesamfrön och pumpafrön.

6. Drick rent vatten
När du dricker vatten fyller du kroppen med energi och huden med fukt. Fyll på med 10 glas under dagen och mellan dina måltider. Tränar du kan du behöva mer.

7. Rensa badrumsskåpet
Ta bort hudvårdsprodukter med syntetiska ämnen i, som kan störa ditt känsliga hormonella system. Det samma gäller tvätt och städprodukter.

Du hittar Johannas veckobrev här >> som du får varje torsdag 

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *