Bra att ha hemma

Ibland får jag frågor på vilka produkter jag använder när jag lagar mat. Så här tänker jag.

  • Hitta produkter som innehåller minst tillsatser (e-ämnen), alltså ämnen som tillförts för olika syften som ex att den ska hålla längre, smaka sötare eller att den bara ska vara vit (!?). Helst 0 tillsatser och max 5st.
  • Absolut inte E330, E331, E332 som också heter citronsyra då det ger allergier
  • Helst mat utan salt då man oftast använder vanligt bordssalt. Jag vill hellre ha havssalt.
  • I största möjliga mån undviker jag socker i mat.
  • Jag köper mat utan GMO (genetiskt modifierad organism), jag vill inte äta mat vars DNA är förändrat på något sätt.
  • Ekologisk mat (ekomat), är viktigt för mig, så mycket som möjligt. Det är mat utan bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO. Ex djurens foder ska vara framtaget på egen gård och djuren ska vistas utomhus och inte få antibiotika.
  • Jag strävar efter att äta så rena produkter som möjligt, alltså utan GMO (genetiskt modifierad organism), e-ämnen, socker, tillsatser, salt och socker. 

Det tar lite tid i affären till en början, att leta reda på de produkter jag vill ha men sen går det som en dans.  Detta har jag inte gjort på 1 vecka utan det har tagit sin tid, faktiskt flera år då jag själv har fått söka efter kunskap. Så med det vill jag poängtera att det självklart inte ska ge stress, skam eller skuld. Låt det ta sin tid, och börja om du vill förändra, med en sak. En finfin regel är att äta 80% bra och sedan kan jag välja annat till 20%.

Bara för att det finns produkter i affärer innebär det inte att allt är bra för oss, vilket jag trodde en gång i tiden. Vi behöver göra medvetna val. Vi väljer faktiskt varje gång vi handlar och väljer vi processade produkter som har massa konstiga medel i sig är det dem vi ser i affärerna då efterfrågan styr. Kika på @aktavara där du hittar vad tillsatser innebär och som driver frågor om ärligare mat och bättre matkvalitet.

Hur ser du på mat?

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *