Kapitel 12 av 12
Pågående

Att integrera fysisk aktivitet i vardagen för långsiktig hälsa och välbefinnande

Att integrera fysisk aktivitet i vardagen kan vara en nyckel till långsiktig hälsa och välbefinnande. Istället för att se träning som något du “måste göra”, kan du göra det till en naturlig del av din dagliga rutin. Här är några tips för att införliva fysisk aktivitet i din vardag:

 1. Gå eller cykla till jobbet: Om det är möjligt, välj att gå eller cykla istället för att åka bil eller kollektivtrafik. Om det är en längre sträcka, kanske du kan parkera lite längre bort från arbetsplatsen eller kliva av bussen några hållplatser tidigare.
 2. Använd trappor: Undvik hissar och rulltrappor. Att ta trapporna är en utmärkt kardiovaskulär övning.
 3. Stå upp på jobbet: Om du har ett skrivbordsjobb, överväg att använda ett höj- och sänkbart skrivbord så att du kan variera mellan att stå och sitta under dagen.
 4. Gör pausgympa: Ta korta pauser under dagen för att sträcka ut dig, göra några enkla styrkeövningar eller bara gå runt lite.
 5. Integrera aktiviteter i familjelivet: Gå promenader tillsammans, dansa i vardagsrummet, lek ute med barnen eller planera aktivitetsbaserade utflykter som vandring eller cykling.
 6. Trädgårdsarbete: Trädgårdsarbete är inte bara avkopplande, utan också en bra fysisk aktivitet.
 7. Handla till fots: Gå eller cykla till butiken istället för att köra. Om det är möjligt, bär hem dina matvaror för extra styrketräning.
 8. Planera möten i rörelse: Istället för att sitta ner för kaffemöten, överväg att ta en promenad tillsammans.
 9. Fritidsaktiviteter: Anmäl dig till en dansklass, lär dig simma, gå med i en sportklubb eller börja med någon annan aktivitet du tycker om.
 10. Sätt påminnelser: Programmera din telefon eller dator att påminna dig varje timme att stå upp, sträcka ut dig eller ta en kort promenad.
 11. Titta mindre på TV: Om du har en vana att titta mycket på TV, försök minska den tiden och ersätt den med fysisk aktivitet.
 12. Engagera en träningskompis: Att ha någon att träna med kan göra det roligare och hjälpa till med motivationen.
 13. Gör hushållssysslor med tempo: Dammsugning, torka damm, tvätta fönster – allt detta kan bli en träning om du ökar tempot.
 14. Dagliga promenader: Avsätt tid varje dag, antingen på morgonen, lunchen eller kvällen för en kort promenad.

När du integrerar fysisk aktivitet i vardagen, är det viktigt att hitta aktiviteter som du tycker om och som känns meningsfulla. Detta kommer att göra det mycket enklare att hålla kvar vid denna vana på lång sikt.