Kapitel 10 av 13

Kostens betydelse och viktiga kosttillskott under klimakteriet.

Klimakteriet är en övergångsperiod i en kvinnas liv där hormonella förändringar kan leda till en mängd symtom. Rätt kost kan spela en nyckelroll i att lindra vissa av dessa symtom och hjälpa till med att bibehålla övergripande hälsa. Dessutom kan vissa vitaminer och mineraler vara särskilt fördelaktiga under denna tid.

1. Kostens betydelse under klimakteriet:

 • Hjälp mot viktuppgång: Med en minskad ämnesomsättning kan vissa kvinnor uppleva viktuppgång. En balanserad kost med fokus på hela, näringsrika livsmedel kan hjälpa till att reglera kroppsvikten.
 • Benhälsa: Kalcium och vitamin D är avgörande för att bibehålla benhälsan, särskilt eftersom risken för osteoporos ökar med minskade östrogennivåer.
 • Hjärthälsa: Eftersom risken för hjärtsjukdomar kan öka efter menopaus bör kvinnor fokusera på hjärtfriska livsmedel, som fet fisk, nötter, frön, hela korn och grönsaker.
 • Hud och hår: Kost rik på antioxidanter och omega-3-fettsyror kan stödja hudens elasticitet och hårets hälsa.
 • Minskning av värmevallningar: Vissa studier har visat att livsmedel rika på fytoöstrogener, som soja och linfrön, kan hjälpa till att minska värmevallningar hos vissa kvinnor.

2. Viktiga vitaminer och mineraler (och eventuella tillskott):

 • Kalcium: Viktigt för att stödja benhälsa. Rekommenderad daglig dos för kvinnor över 50 år är cirka 1200 mg. Livsmedel som mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker, mandel och sesamfrön är rika källor. Om du inte får tillräckligt från kosten kan tillskott vara lämpligt.
 • Vitamin D: Hjälper kroppen att absorbera kalcium och stödjer immunsystemet. Solen är den bästa källan, men vissa livsmedel som fet fisk och berikade mejeriprodukter kan också bidra. Ett tillskott kan vara nödvändigt för de som bor i områden med lite solljus eller de som har begränsad sol exponering.
 • Omega-3 fettsyror: Kan hjälpa till att minska svårighetsgraden av värmevallningar och nattliga svettningar. Finns i fet fisk, valnötter och linfrön. Fiskoljetillskott kan övervägas om du inte äter mycket fet fisk.
 • B-vitaminer: Kan stödja energimetabolismen och nervsystemets funktion. Livsmedel som hela korn, ägg, bönor och gröna bladgrönsaker är rika källor. Ett komplex B-vitamintillskott kan vara till hjälp för vissa.
 • Magnesium: Kan hjälpa till med muskelavslappning, sömn och benhälsa. Nötter, frön, bananer och mörka bladgrönsaker är goda källor.
 • Antioxidanter: Vitamin C, E och selen kan stödja hudens hälsa och hjälpa till att bekämpa skadliga fria radikaler. Livsmedel som bär, nötter, frön och citrusfrukter är rika källor.

Innan du påbörjar några kosttillskott bör du alltid rådfråga en läkare eller nutritionist för att säkerställa att du väljer rätt dos och att tillskotten inte interagerar med andra mediciner eller tillstånd.