Gör din egen BULJONG – supermat för hela din kropp


Jag vill göra min egen fond och kokar den på märgben, då det finns massa bra saker i dessa. Förr gjordes långkok med ben i och man fick mycket kollagen som är supernyttigt. Kollagen är enormt nyttigt för dina tarmar, för starkare ben, leder och bindväv, för din sömn, för dina ögon, hår och din hud mår bra av den. Min fond kommer dessutom att innehålla massa antioxidanter, anti-inflammatoriska ämnen, vitaminer, mineraler. Den har ett högt näringsinnehåll. Bravo!
Kollagenet är protein som vi tillverkar själva, men som avtar ju äldre du blir i din kropp, det avtar faktiskt efter 25. Du kanske också har känt att du lättare blir sjuk, har ett svagare brosk, stelare leder, fått lite slappare hud? Då kan benmärgsbuljong vara förträffligt! Våra kroppar behöver bland annat kollagen för en stark struktur och flexibilitet.
Ska du koka din egen buljong köp helst ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur. Den är väldigt enkel att göra och tar väldigt lite tid. Din egen fond blir så mycket godare, nyttigare och billigare. Du vet också exakt vad den innehåller.
Din buljong på märgben gör detta för dig
Den är anti-inflammatorisk
Den hjälper din tarm att läka
Den stödjer din matsmältning
Du tar upp näringsämnen bättre
Minskar ledsmärta och inflammation
Bekämpar infektioner och ger dig snabbare återhämtning från sjukdom
Reparerar och främjar bentillväxt
Du sover bättre och lugnar ditt sinne
Ditt humör blir bättre
Främjar dina blodkärl
Du får friskare hår, hud och naglar
Du blir snabbare mätt.
Om du vill göra en kur kan du dricka ca 3–4 deciliter per dag i en månad, och ha det i din matlagning som fond. Förvara i kylskåp i 5–7 dagar, eller i frysen ca 6 månader (jag hällde ner buljongen i iskuber).
Hur gör jag?
Jag använder min slowcooker för att den ska koka länge och på svag värme och med den blir det max 40 grader vilket gör att jag behåller näringsämnena bättre och det nyttiga kommer ut ur benen.
1,5–2 kg nötköttsmärgben eller ekologisk kyckling
Några selleristjälkar/en bit rotselleri
Några morötter
Purjolök/lök
Några tomater
Svampar i olika varianter
Andra grönsaker du har hemma.
En skvätt sjöpung
1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft
Havssalt
Kryddor jag gillar – timjan, rosmarin, timjan, chili, lagerblad, stjärnanis, nejlika
Hacka alla grönsaker, lägg ner i grytan tillsammans med benen. Häll på vatten så det täcker allt och sätt på. Häll på lite då och då så det inte kokar torrt. Hemma hos oss lät jag den gå i 10-12 timmar och hela huset fylls av goda aromer.
Ta hand om din kropp, du ska bo i den hela livet
Kommentarer