Gör din egen BULJONG – supermat för hela din kropp

Jag vill göra min egen fond och kokar den på märgben, då det finns massa bra saker i dessa. Förr gjordes långkok med ben i och man fick mycket kollagen som är supernyttigt. Kollagen är enormt nyttigt för dina tarmar, för starkare ben, leder och bindväv, för din sömn, för dina ögon, hår och din hud mår bra av den. Min fond kommer dessutom att innehålla massa antioxidanter, anti-inflammatoriska ämnen, vitaminer, mineraler. Den har ett högt näringsinnehåll. Bravo!

Kollagenet är protein som vi tillverkar själva, men som avtar ju äldre du blir i din kropp, det avtar faktiskt efter 25. Du kanske också har känt att du lättare blir sjuk, har ett svagare brosk, stelare leder, fått lite slappare hud? Då kan benmärgsbuljong vara förträffligt! Våra kroppar behöver bland annat kollagen för en stark struktur och flexibilitet.

Ska du koka din egen buljong köp helst ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur. Den är väldigt enkel att göra och tar väldigt lite tid. Din egen fond blir så mycket godare, nyttigare och billigare. Du vet också exakt vad den innehåller.

Din buljong på märgben gör detta för dig

Den är anti-inflammatorisk

Den hjälper din tarm att läka

Den stödjer din matsmältning

Du tar upp näringsämnen bättre

Minskar ledsmärta och inflammation

Bekämpar infektioner och ger dig snabbare återhämtning från sjukdom

Reparerar och främjar bentillväxt

Du sover bättre och lugnar ditt sinne

Ditt humör blir bättre

Främjar dina blodkärl

Du får friskare hår, hud och naglar

Du blir snabbare mätt.

Om du vill göra en kur kan du dricka ca 3–4 deciliter per dag i en månad, och ha det i din matlagning som fond. Förvara i kylskåp i 5–7 dagar, eller i frysen ca 6 månader (jag hällde ner buljongen i iskuber).

Hur gör jag?

Jag använder min slowcooker för att den ska koka länge och på svag värme och med den blir det max 40 grader vilket gör att jag behåller näringsämnena bättre och det nyttiga kommer ut ur benen.

1,5–2 kg nötköttsmärgben eller ekologisk kyckling

Några selleristjälkar/en bit rotselleri

Några morötter

Purjolök/lök

Några tomater

Svampar i olika varianter

Andra grönsaker du har hemma.

En skvätt sjöpung

1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft

Havssalt

Kryddor jag gillar – timjan, rosmarin, timjan, chili, lagerblad, stjärnanis, nejlika

Hacka alla grönsaker, lägg ner i grytan tillsammans med benen. Häll på vatten så det täcker allt och sätt på. Häll på lite då och då så det inte kokar torrt. Hemma hos oss lät jag den gå i 10-12 timmar och hela huset fylls av goda aromer.

Ta hand om din kropp, du ska bo i den hela livet

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *