Gör din egen nötmjölk

Busenkelt, nyttigt, gott och kul
Nötter har massor med proteiner, vitaminer, mineraler och omättade fetter. Ett enkelt sätt att få i sig nyttigheterna är att göra egen egen nötmjölk. Välj dina favoritnötter – gillar du mandlar, hasselnötter, cashew eller kanske valnötter?
Vi föredrar mandlar och ibland en blandning mellan mandlar och hasselnötter och väljer naturligtvis ekologiskt.
Det du behöver till grundreceptet
- 2 deciliter nötter (ca 200 gram)
- 1 liter vatten
- En nypa havssalt
- Mixer
Så här gör du
- Lägg nötterna i blöt över natten. Det bryter ner enzymer, vilket gör nötmjölken mer lättsmält för magen
- Häll bort vattnet och skölj nötterna ordentligt
- Mixa nötter, vatten och salt tills nötterna är riktigt finfördelade. Vi kör ca 2 min men det beror på vilken mixer man har
- Förvara nötmjölken i en glasflaska eller glasburk med lock. Nötmjölken håller sig fräsch i kylen i 4-5 dagar
Vill du att nötmjölken ska smaka lite mer kan du smaksätta den med tex
- dadlar (glöm inte ta bort kärnorna…)
- vanilj
- kanel
- kardemumma
Mer tips
- Vill du inte ha med nötmassan – Sila mixen genom ett tunt, rent tyg, gärna gjort av ekologisk bomull. Det finns även speciella nötmjölkspåsar att köpa
- Vill du ha vitare mjölk – Skålla mandlarna så det bruna skalet tas bort innan du mixar
- För kraftigare nötsmak – Innan du blötlägger – rosta nötterna försiktigt på låg värme i en panna tills de precis börjar dofta, låt svalna
Tips om du silar!
Den fiberrika nötmassan som blir över kan du använda som ingrediens i vegobiffar eller raw food bär- och nötbollar med morot, mm.
Var kreativ och hitta din smak
Testa olika varianter, lägg in mer/mindre nötter och se vad du gillar. Vi varken silar eller tar bort skalet och brukar ha i 2-4 dadlar och lite vaniljpuler.
Kommentarer