Gör din egen nötmjölk

Busenkelt, nyttigt, gott och kul

Nötter har massor med proteiner, vitaminer, mineraler och omättade fetter. Ett enkelt sätt att få i sig nyttigheterna är att göra egen egen nötmjölk. Välj dina favoritnötter – gillar du mandlar, hasselnötter, cashew eller kanske valnötter?

Vi föredrar mandlar och ibland en blandning mellan mandlar och hasselnötter och väljer naturligtvis ekologiskt.

Det du behöver till grundreceptet

  • 2 deciliter nötter (ca 200 gram)
  • 1 liter vatten
  • En nypa havssalt
  • Mixer

Så här gör du

  1. Lägg nötterna i blöt över natten. Det bryter ner enzymer, vilket gör nötmjölken mer lättsmält för magen
  2. Häll bort vattnet och skölj nötterna ordentligt
  3. Mixa nötter, vatten och salt tills nötterna är riktigt finfördelade. Vi kör ca 2 min men det beror på vilken mixer man har
  4. Förvara nötmjölken i en glasflaska eller glasburk med lock. Nötmjölken håller sig fräsch i kylen i 4-5 dagar

Vill du att nötmjölken ska smaka lite mer kan du smaksätta den med tex

  • dadlar (glöm inte ta bort kärnorna…)
  • vanilj
  • kanel
  • kardemumma

Mer tips

  • Vill du inte ha med nötmassan – Sila mixen genom ett tunt, rent tyg, gärna gjort av ekologisk bomull. Det finns även speciella nötmjölkspåsar att köpa
  • Vill du ha vitare mjölk – Skålla mandlarna så det bruna skalet tas bort innan du mixar
  • För kraftigare nötsmak – Innan du blötlägger – rosta nötterna försiktigt på låg värme i en panna tills de precis börjar dofta, låt svalna

Tips om du silar!

Den fiberrika nötmassan som blir över kan du använda som ingrediens i vegobiffar eller raw food bär- och nötbollar med morot, mm.

Var kreativ och hitta din smak

Testa olika varianter, lägg in mer/mindre nötter och se vad du gillar. Vi varken silar eller tar bort skalet och brukar ha i 2-4 dadlar och lite vaniljpuler.

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv Swedish
X