Gynna dina goda bakterier

Tack snälla alla som leder detta land! Tack för att ni talar om för oss att vi ska tvätta händer och hålla avstånd. Dock är vi många i Sverige (världen) som tror att man kan göra så mycket mer för att hålla sig frisk bara man vet hur och får information.

Att vi har goda bakterier är viktigt för att vi ska ha en god hälsa, i kroppen, på huden och i våra celler. Den armé vi har i och på kroppen skyddar oss mot objudna gäster och kallas för immunförsvaret. 85 procent av ditt immunförsvar finns och agerar främst i din tarm, så har du ett starkt immunförsvar håller du dig frisk, alltså den goda bakteriefloran ska ha ett övertag.

Ditt immunförsvar, ditt näringsupptag och din matsmältning är beroende av en balanserad bakterieflora i mage och tarm och den behöver rätt näring och miljö.

I en alldeles ny studie från 11 januari 2021 som gjordes på två sjukhus med patienter som hade bekräftad SARS-CoV-2-infektion, kom man fram till att en obalans i tarmfloran leder till sämre immunförsvar och allvarligare insjuknande i COVID-19, och att en obalans kan, efter du blir bättre, bidra till ihållande symtom.

Hur gynnar du dina goda bakterier?

Prebiotika betyder ”före liv” – fungerar som mat för de goda tarmbakterierna

Prebiotika är alltså fiber som klarar sig ända ner till tarmen där de sedan blir mat för de goda bakterierna – rätt kost ger goda tarmbakterier och goda tarmbakterier ger oss god hälsa. De råvaror som naturligt innehåller prebiotika (mat för de goda tarmbakterierna) är bland annat sparris, jordärtskocka, purjolök, vitlök, lök, linser, mandel, bananer och baljväxter. Vegetarianer, de som äter växtbaserat och veganer brukar inte ha några problem att få i sig ordentligt med prebiotika, då det finns i de flesta grönsaker och frukter, och om de inte äter mycket färdiglagad mat. Det är fibrer du vill åt och det finns i all form av oprocessad växtföda, alltså grönsaker, frukt, baljväxter, nötter och frön vilket ger tarmbakterierna mycket bränsle och energi. Dessutom är det toppen att äta fermenterade grönsaker som kimchi och surkål då de innehåller både naturliga mjölksyrabakterier och fibrer.

Kall potatis

Kall potatis är bra för mage och tarm. Potatis innehåller fiber, något som är viktigt för att tarmarna ska kunna fungera normalt. Dessutom har det visat sig att kall potatis innehåller resistent stärkelse, som bidrar till en lugnare mage och god bakterieflora. Du ångar helst potatis så du behåller vitaminer och mineraler, ställer in den i kylen för att sedan användas. Vi ångkokar potatis på morgonen, det går snabbt, ca 15 minuter, om du skär den i bitar, för att på kvällen äta den, antingen steker vi den kort eller rostar i ugn med kryddor.

Groddar

Grodda gärna dina linser, mungbönor och annat som exempelvis Broccoligroddar, de är också mat för de goda bakterierna, hjälper immunförsvaret och mycket annat. Det är enkelt. Du lägger 1-2 nävar linser i en burk med vatten över natten, häller ut vattnet genom en sil och ställer in burken i ett mörkt skåp. Du sköljer innehållet i burken morgon och kväll (häller ut vattnet) och ställer in den i mörker igen. Samma procedur i några dagar sen har linserna en liten svans. Det är dina groddar! Ät dem i din sallad varje dag, de är fullproppade med bra saker för dig och goda.

Fermenterad mat

Kimchi, Surkål, Kombucha och en klar favorit Tempeh är livsmedelsprodukter som är  fermenterade, vilket innebär att mjölksyrabakterier skapar en ogästvänlig miljö för skadliga bakterier. Yes, bra för vi vill ha bort de onda bakterierna!

MISO

Den fermenterade sojapastan miso är god och att den fermenteras gör att den innehåller nyttiga bakterier. Den innehåller dessutom vitamin K, B12 och mineraler. Vi dricker den i ljummet vatten med lite purjolök i, MUMS!

Natto

Natto kommer från Japan och är ett fermenterat livsmedel. Man tillverkar Natto av sojabönor, men görs också på andra typer av bönor eller spannmål. Under fermenteringsprocessen förändras bönornas smak, konsistens och näringsinnehåll, med bland annat förhöjda nivåer av vitamin K2.

 Baobab

De väldigt vackra Baobabträden växer i Afrika och ser speciella ut med sina tjocka stammar och vackra trädkronor. Baobab köper du i pulverform som du kan ha i juicer, smoothies eller strö på din gröt, det ger god sötma och fiberrik näring och består av essentiella fettsyror och essentiella aminosyror och är även rik på Bvitaminer som gynnar en bra sömn. Baobab har en prebiotisk verkan, vilket gynnar dina goda bakterier i tarmen. Den har höga halter av C-vitamin som bland annat hjälper kroppen att absorbera andra näringsämnen lättare.

Chlorella

Chlorella sägs också kunna öka mängden nyttiga bakterier i magen och på så sätt ge en bättre tarmhälsa. Chlorella är en alg som har en proteinmängd på 65 procent och den har högt klorofyllinnehåll, vilket gör att den har förmågan att reparera cellskador och stärka immunförsvaret. Chlorella innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör att den räknas till ett fullvärdigt protein. Den innehåller också järn, samt massor med karotener och antioxidanter. Chlorella är alltså ett bredspektrum av olika näringsämnen och innehåller även fibrer och omega 3 och 6. Köp inte från Kina.

Yaconsirap

Yaconsirap är en söt sirap som utvinns ur yacon-roten som växer i Anderna. Yacon är släkt med bland annat solros och jordärtskocka. Den är näringsrik och innehåller bland annat kalium och olika antioxidanter. Dessutom inulin, som också finns i jordärtskocka, som är en sorts fiber som verkar prebiotiskt för tarmen och stärker ditt immunförsvar och hur din mage mår. Det söta i yaconsirap tas inte upp av tarmen utan passerar onedbruten. Därför påverkas inte blodsockret. Använd den gärna i grytor, i din smoothie eller dina RAWbollar.

Ät mer grönt och frukt så lever du längre!

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *