Måste vår statsminister nästan dö, som Boris Johnson, för att politiker ska vakna när det gäller mat och miljö?

Boris har nämligen tvärvänt om sockerskatt och britternas extrakilon.

Det finns mycket att göra och här har 9 forskare lanserat en rapport som sammanfattar vad  forskningen säger om hur offentligheten, det vill säga staten, regioner och kommuner, kan hjälpa människor att göra bättre val för sig själva och miljön. Sverige bör sätta upp mål för hur en matkonsumtion som är bra för människor och för planeten ska se ut.

Här kommer en sammanfattning av tre rekommendationer från rapporten.

1: Gör ännu mer inom offentlig sektor.

Förslag vi lyfter fram i rapporten är utbildning av landets förskole- och skolkockar i vegetarisk matlagning, att använda skolmåltiderna mer i undervisningen och att bra mat även serveras i annan verksamhet som finansieras av skatter såsom på sjukhus, i idrottsanläggningar och science centers. Genom skolmåltiden kan barn få upp ögonen för bra mat. Den offentliga måltiden kan visa vägen och inspirera till en mer hälsosam och miljövänlig livsstil.

2: Sätt upp mål för en hälsosam och miljövänlig matkonsumtion

Utan tydliga mål är det svårt att veta vad vi försöker åstadkomma. Sverige bör sätta upp mål för hur en matkonsumtion som är bra för människor och för planeten ska se ut.  Att ta tag i överkonsumtion av mat är ett uppenbart exempel på detta, minskad konsumtion av rött kött ett annat.

3: Gör det lätt för människor att göra rätt

Samhället måste i mycket större utsträckning göra det lätt att göra de bra matvalen. Ohälsosam och miljöskadlig mat måste bli dyrare. Intäkterna från en skatt kan användas till att subventionera bra mat, se till att produktionen av mat blir mer hållbar, eller till att kompensera låginkomsttagare.

”I dag är det svårt att välja bra mat. Genom marknadsföring och annan påverkan uppmuntras vi ständigt att äta för mycket och fel. Vilka partier kommer att visa handlingskraft och vilka fortsätter stoppa huvudet i spenaten?”

Här kan du läsa hela artikeln på dn.se

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *