Produkter i ditt badrum och kök

Det tog ett tag för mig att titta på ingredienser i olika produkter i badrummet och köket, jag hade fullt upp med att ta reda på vad jag kunde äta (hade en tarm som inte fungerade). När jag väl gjorde det insåg jag, när jag läste på baksidan av produkterna, att jag inte förstod något av innehållet, jag bara köpte det jag alltid köpt. Däremot började jag förstå att de påverkade min kropp negativt. Vi får i oss så mycket som belastar kroppen och det gör oss tröttare än vad vi egentligen skulle behöva vara. En belastad kropp är trött och trögare, har bla utslag av olika slag, allergi, eksem, huvudvärk mm och våra celler, våra organ jobbar inte på optimalt, så vi har energi.

En sak vi kan göra för att minska belastningen är att köpa produkter som är så rena som möjligt, ja även de vi sätter på huden, jag tycker det är bra om jag förstår innehållet. De mesta går in i kroppen genom huden och vår tarm och lever behöver ta hand om dem.

Vi kvinnor använder generellt 10 hygienprodukter per dag och tar upp (det går in i kroppen) ca 2 kilo av innehållet som ofta är kemikalier, per år, männen ligger på ca 1kg.

Hos mig blir det rött stoppljus här, det är inte ens brandgult.

De vanligaste produkterna i badrum och kök skulle kunna vara de jag nämner nedan som kan ha ingredienser som kokamidpropylbetain, benzophenone-3, phenoxylethanol/glycerin, pulysorbat (E432-E436), cetronium klorid, ammonium/sodium/natrium laureth sulfat, oxibenson och oktylmetoxicinnamat mfl.

Förstår du vad detta är? Inte jag i alla fall. Det jag vet är att de belastar våra kroppar och gynnar oss definitivt inte.

Deo – de man kan köpa i vanliga affärer som Åhléns har ämnen som går direkt in i armhålan och belastar bla våra lymfkörtlar, i stället är jag väldigt noga med att använda giftfri deo.

Schampo – de vanliga har alldeles för mycket kemiska ämnen, i stället har jag enbart eko och rena produkter.

Smink – håller mig till rena produkter då det jag använder i mitt ansikte går in i kroppen och dessutom har huden svårt att andas när vi täpper till porerna.

Sköljmedel – jag använder aldrig detta medel då det innehåller mycket toxiska ämnen, istället droppar jag eterisk olja, oftast jasmin i tvättfacket och eller ren ättika.

Rengöringsmedel – det finns så enkla produkter att använda som man oftast har hemma som ättika, bikarbonat och citron. De fungerar väldigt bra.

Solskydd – i de flesta solskydd finns det mycket kemikalier. Om jag säger så här: Hawaii har förbjudit solskydd med kemikalier i, för att vattnet är och blir förgiftat av dem. Dessa kemikalier skadar barriärreven och förgiftar vatten och fiskar. Ok, bra gjort! Så om vi tänker ett steg längre. Är de då farliga för oss människor? Självklart skulle jag säga, ingen tvekan. Du behöver egentligen inte sola mer än ca 15-20 minuter (utan solskydd) bränn dig inte. Efter det solar du smart – ligger i skugga/halvskugga, har lätta kläder/hatt på dig, speciellt viktigt för barn!! Försök att undvika direkt sol mellan kl 11- 15, då solen är starkast. Eller använder du solskydd som är giftfri.

Dessa märken har rena produkter: Rosenserien, Dr Sannas, Esse, Bioregena.

Det är vi människor som påverkar vad som säljs i butikerna. Säljs det mycket av en vara kan vi vara säkra på att den alltid kommer finnas att köpa. Om vi själva ser till att få kunskap och väljer varor med omsorg kommer vi kunna köpa dem och naturligtvis tvärtom.

Läser du innehållsdeklarationen när du handlar? Skadliga ämnen kan finnas även i naturliga och ekologiska hygienprodukter, så var uppmärksam.

Sök efter kemikalier i hygienprodukter och vilka som är godkända här: ecocert.com/en/certification-detail/natural-and-organic-cosmetics-cosmos

Eller här: ewg.org/skindeep

Läs mer om skillnaden mellan kemiska och naturliga solskydd https://drsannas.se/naturligt-solskydd/

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *