Salt

Någon sa att salt är bra för kroppen, en annan sa att salt inte är bra. Ja, och båda har rätt. Salt är väldigt viktigt för kroppen, mer än vad du kanske tror men det ska vara bra salt, rätt sorts salt.
De flesta som kommer till mig använder vanligt bordssalt, precis som jag gjorde förr, utan att veta något om det. Det finns ju att köpa i mataffären, så vad är felet? Lyfte jag blicken då och såg att det fanns andra salter att köpa, ja, det gjorde jag, men av vana köpte jag det jag alltid köpt. Jag visste inte.
Hur ska bra salt se ut? Vitt och inga klumpar?
Nej, det är raffinerat salt, det har genomgått en process som ska göra det klumpfritt och vitt för att producenter tror att vi vill ha vitt salt av någon anledning. Likadant som att de tror att vi vill ha rosa lax och vitt toalettpapper. Vanligt bordssalt använder vi när vi lagar mat, grillar, lagar gröt, gör inläggningar, strör på maten och som vi använder när vi bakar, ja det mesta saltas för att vi ska få fram smakerna mer. Det är så vi lärt oss.
Detta vita salt klumpar sig aldrig, det rinner fint som finkornig sand, men det består bla av natrium och klor. Vanligt vitt raffinerat bordssalt saknar sina ursprungliga beståndsdelar, som är bra för oss. Det bearbetas industriellt i en process där det rensas med speciella kemikalier som kaliumferrocyanid, aluminium och fluor, från nästan alla sina naturliga mineraler, så i vanligt vitt raffinerat bordssalt finns kemikalier och ämnen som ska ta bort och se till att det inte bildas klumpar. Detta salt finns dessutom i de flesta färdigrätter och processad mat man kan köpa. Och de flesta restauranger använder vanligt salt. Självklart blir detta salt en belastning för kroppen.
Exempelvis lägger man till tillsatsen E536 (Kaliumferrocyanid, klumpförebyggande medel), som är syntetiskt framställt. De flesta av bordssalterna vi kan köpa innehåller E536 som är förbjudet i vissa länder, men får användas i Sverige. Nu tillverkas E536 genom att det processas med en form av cyanid. Cyanid?? I filmer ibland kan man se att de onda killarna förgiftar de goda killarna med cyanid. Hmm, vad gör cyanid?
Cyanid förhindrar dina celler från att använda syre för att göra energi (ATP). Dina mitokondrier, alltså dina kraftverk, kan inte producera energi, så ex dina hjärtmuskelceller och nervceller som förbrukar mycket ATP tappar snabbt energi och börjar dö. Japp.
E536 används inom:
- Färgning av vissa tyger
- Den kemiska industrin
- Isolera och bortskaffa radioaktivt kol
- Gödsel
E536 används dessutom i:
- Salt
- Ost
- Korvar
- Bröd
- Alkohol
Effekter som du kan få:
- Cirkulationssystemet påverkas negativt med ex högt blodtryck
- Lymfsystem påverkas negativt med ex svullnad
- Nervsystemet påverkas negativt med ex pirr i ben
- Lungorna påverkas negativt med andningsbesvär
- Levern påverkas negativt med ex hudproblem
Riktigt salt är grövre och ljusgrått. I riktigt havssalt finner du dessutom jod som är viktigt för din kropp, dess salthalt ligger på ca 50-60 procent, det finns spårämnen och mineraler, och det är naturligt att det kan klumpa sig. På få ställen, mest utomlands, kan man se salt med riskorn i saltkaret, och det på grund av att riskornen drar åt sig fukten så det inte klumpar sig. Så enkelt och bra!
Rekommendationer salt
Ditt salt bör vara naturligt och det bör vara oblekt. Ha gärna dessa hemma – havssalt, Himalayasalt och örtsalt.
HAVSSALT – naturligt rikt på jod, har en salthalt på cirka 55-60 procent och resten är spårämnen, mineraler och fukt. Det finns en fin balans här som bra för oss i lagom mängd.
Köp helst Celtic havssalt som är från Frankrike, ett av världens finaste salt som har en mjukare och rundare smak än den skarpa sälta som vanligt bordssalt har.
Andra märken:
- Spicemaster
- Urtekrams Atlanthavssalt
- Herbamare – örtsalt
- Trocomare – örtsalt
- Himalayasalt – innehåller små mängder jod men är, förutom andra mineraler, rikt på magnesium.
Prova gärna nytt salt om du använder vanligt bordssalt. Du kommer gilla det!
Kommentarer