Sockermärkning av mat

Vad vi ser när vi går och handlar, det är att det finns socker i nästan allt, antingen som en helt uppenbar beståndsdel i produkten eller så har sockret ett annat namn, man har dolt det.

Innehållsförteckningen borde vara den största texten på en vara så man kan läsa och ta del av innehållet, men istället får man nästan ha med sig ett förstoringsglas och det hjälper inte heller ibland. I innehållsförteckningen borde det stå så man förstår vad varan innehåller. Det är väl själva finessen med en innehållsförteckning eller hur? Tänk om du inte alls förstod innehållsförteckningen i en bok, en tidning, en bruksanvisning eller annat

I de flesta processade färdiga rätter, i kött, kyckling, i fullkornsbrödet, i burkar med olika röror i, i tetrapacksvaror med exempelvis krossade tomater, finns sockret.

Det finns till och med i barnmaten, i barnmatsburkar. Oftast tänker vi inte på innehållet i varorna när vi handlar, vi har en tilltro till de livsmedel som finns i våra butiker.

Men vi kanske borde titta på innehållet för att själva kunna välja vad vi äter. Det är bara det att om vi lägger ihop allt det vi stoppar i oss så får vi i oss enormt mycket socker.

Som Dr Chatterjee skriver i sin bok Hälsobalansen

”Vi har lagt över våra livsmedelsval på enorma företag. De beslutar vad som finns på våra hyllor i butiker och vi köper, lagar och äter maten, oftast utan att undersöka vad vi stoppar i oss”.

Men snart så ska vi konsumenter få en sockermärkning av mat, som baserar sig på WHO:s rekommendationer.

Allt påverkar oss. Vi behöver tänka inifrån och ut

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *