Sötpotatis och linser

Linser innehåller massor av vitaminer och mineraler, man känner sig mätt länge och det är väldigt väldigt gott. I detta recept kan du använda vilka linser du vill, röda, gröna eller vad du hittar i affären. Helst lägger du linserna i blöt innan i några timmar (de röda behövs inte läggas i blöt innan). Sötpotatis smakar som det låter, sött. En fantastisk potatis som smakar mycket och är mycket lenare än vanlig potatis.
RÖKIG LINSFYLLD SÖTPOTATIS
• 4 medelstora sötpotatisar • 2 msk Ghee/kokosolja • 1 medelstor gul lök, finhackad • 2 vitlöksklyftor • 1 dl gröna linser • 1 tsk rökt paprika • 1/8 tsk cayennepeppar • 2 dl kokosmjölk (Garant har bra kokosmjölk) • 1 1/2 dl vatten • 2 msk tomatpuré • 2st grovt hackade tomater • havssalt och peppar efter smak • färsk limejuice • malet persilja för servering
Jag brukar ha i äppelcidervinäger som höjer smakerna.
Förberedelse
1. Värm ugnen till 200 grader och ställ in ugnsformen med sötpotatis, dela dem gärna så tar det mindre tid. Stick några hål i alla potatisar. Baka tills potatisen är gaffelmjuk. Ca 30 minuter.
2. Nu förbereder du fyllningen. Värm Ghee eller kokosolja i en djup bottengryta över medelhög värme. Tillsätt löken och stek i 5-8 minuter, rör om då och då tills den är mjuk. Lägg i den hackade vitlöken. Tillsätt linser, rökt paprika och cayennepeppar. Rör om. Tillsätt tomaterna och tomatpurén, fräs på. Sedan häller du i kokosmjölk och vatten. Koka upp. Sänk värmen, täck pannan och koka tills linserna är mjuka, cirka 25 minuter. Krydda med en nypa salt och peppar. Koka i ca 15 minuter längre eller tills blandningen tjocknar. Smaka av kryddor och justera efter behov.
3. Ringla över färsk limejuice och bladpersilja. Servera gärna med en god sallad.
Kommentarer