Ta något med en nypa salt….

Förr tänkte jag inte alls på vad jag handlade utan köpte det som erbjöds på hyllorna i mataffärer. Vad då, salt som salt?
Salt finns ju bara där i de flesta recept men vi har kanske inte funderat på vilket salt vi använder?

Matlagning är mycket godare med salt som förhöjer smaker. Tar man för lite smakar maten inget, tar man för mycket smakar det inte gott. Lika mycket som att veta hur mycket salt matlagning kräver, lika viktigt är det, om inte ännu viktigare, att veta vilket salt man bör använda. Här kommer några exempel.

Örtsalt som Herbamare och Trocomare är en kombination av oraffinerat (jag gillar oraffinerat) havssalt, örter och grönsaker. Det är rikt på viktiga mineraler och spårämnen och ofta finns havsväxten kelp som är rik på jod.

Havssalt är också naturligt rikt på jod med spårämnen, mineraler och fukt. Havssalt, i sin naturliga form, är bra för oss i lagom mängd och ganska likt vårt blod i mineralbalansen. Ex Celtic, som du kan se till vänster i bild, eller Sel Marin-salt oraffinerade havssalt har lägre natriumhalt, vilket är bra för våra celler, och hög halt av de viktiga mineralerna magnesium och kalium än de flesta andra salter. Det skördas på ett hållbart sätt och sol- och vindtorkas naturligt.

Vanligt vitt raffinerat bordssalt (jag gillar inte raffinerat), eller Fejksalt, som du kan se till höger i bild, saknar sina ursprungliga beståndsdelar. Det bearbetas industriellt i en process där det rensas med speciella kemikalier innan vattnet kokas bort, från nästan alla sina naturliga mineraler (förutom natrium och klorid). I bordssalt finns kemikalier och ämnen som ska ta bort och se till att det inte bildas klumpar. Kemikalierna kan vara aluminiumföreningar, fluor och silikater. Självklart blir detta salt en belastning för kroppen. Detta salt finns dessutom i de flesta färdigrätter och processad mat man kan köpa.

Nu finns en hel del bra salt att köpa i mataffärerna, välj med omsorg!

Ta något med en nypa salt är ett uttryck som är ganska bra i vissa sammanhang.
Vilket salt använder du?

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *