Varför äta Ekologisk mat?

En ny studie i Frankrike som följde 70 000 personer i ca 4 år, fann att personer som åt mestadels ekologisk mat var 25% mindre benägna att få cancer än de som åt minst mängd ekologisk mat. Och de som åt mest ekologisk mat hade dessutom 76% färre tumörer och 34% mindre bröstcancer. Den främsta källan till bekämpningsmedel är kosten. Faktum är att få studier före denna har undersökt om det kan påverka risken att få cancer.

Hur kommer det sig att det ser ut så här? Maten vi äter besprutas med en hel del gifter som är cancerframkallande. Jag var ute och gick bland åkrar och såg att maskrosor inte växte på åkern men däremot vid sidan av. Bonden berättade att till och med den örten inte kan växa där för han besprutar med kemikalier. I största möjliga mån håller jag mig till ekologisk mat men ibland köper jag icke eko. En regel är i alla fall att hålla mig från ”The Dirty Dozen” som du kan se på bilden.

Flera sjukdomar har förknippats med dessa bekämpningsmedel och vi vill ju undvika sjukdomar som:

  • Cancer (speciellt bröstcancer, endometrios, prostatacancer, testikelcancer och sköldkörtelcancer)
  • Diabetes
  • Sköldkörtelproblem (struma och cancer)
  • Fetma
  • För tidig pubertet (mens och tidig bröstutveckling hos unga flickor)
  • Infertilitet (både kvinnlig och manlig)
  • Låg födelsevikt, havererade graviditeter och missbildningar
  • Neurologiska sjukdomar (Alzheimer och Parkinson´s sjukdom. Gifterna har i djurförsök visat sig förstöra viktiga hjärnceller)

Det finns ett antal frukter och grönsaker som har visat sig innehålla lite pesticider och behöver inte köpas ekologiska. Det är: lök, äggplanta, avokado, kålhuvud, blomkål, sötpotatis, sparris, ananas, luktärtor, mango, papaya, kiwi, grapefrukt och cantaloupemelon. Köper du icke Ekomat lägg dem, ”tvätta” dem i Bikarbonat, äppelcidervinäger och vatten i 10-15 minuter om du vill vara på den ”säkra” sidan.

Källor

Natural products global

https://www.naturalproductsglobal.com/europe/high-users-of-organic-food-25-less-like-to-get-cancer/

Medical Express

https://medicalxpress.com/news/2018-10-foods-odds-cancers-fall.html?fbclid=IwAR3u6edJoe4_6gGNXJwYEfrYXVNAS9kDUzXjQMdy8x2-6TYVOnG0iQl9L9I

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *