Varning: Nästa pandemi kommer från köttindustrin

Köttindustrin behöver inte bara oroa sig för risker förknippade med negativ klimatpåverkan utan även för framtida pandemirisker. Det visar en ny rapport, skriver Dagens Industri.

Enligt forskning finansierad av investerarnätverket Fairr är 44 av 60 av världens största kött-, fisk, och mejeriföretag högriskbolag när det gäller risken för en ny pandemi.

Köttindustrin var redan utsatt för klimatrisker, på grund av sitt bidrag till klimatförändringen genom främst förändrad markanvändning och metangasutsläpp från boskap som driver en ökad efterfrågan på vegetabiliskt protein.

Enligt den nya rapporten med titeln ”En infekterad industri” missar de utpekade bolagen att hantera sju olika nyckelkriterier som skulle kunna bidra till att undvika framtida pandemier. I många fall handlar det om samma misslyckanden som påverkar klimatförändringen, såsom avskogning och förlust av biologisk mångfald, faktorer som även ökar risken för en pandemi. Men det handlar även om sådan som säkerhet för arbetare, matsäkerhet, djurvälfärd och antibiotikaanvändning. Inte ett enda av de företag som rankats inom sektorn anses ha en låg risk för framtida pandemier enligt rapporten.

”Fabriksjordbruk är både sårbart för pandemier och skyldigt till att skapa dem. Det är en självdestruktiv cykel som förstör värde och riskerar liv”, säger Fairr:s grundare Jeremy Coller i en kommentar och menar att ”Covid kan vara strået som bryter köttindustrins rygg”.

Köttindustrin dras redan med ekonomiska problem till följd av pandemin, enligt rapporten, som uppger att fyra av världens största köttproducenter tappat 25 procent av sitt aktievärde till slutet av maj på grund av coronapandemin och att USA:s boskapsindustri förväntas förlora mer än 13 miljarder dollar till följd av pandemin.

Gå till artikeln här >>

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *